Lees Voor

Patiënten

FORCE-Merkel

Merkelcelcarcinoom is een zeldzame vorm van kanker van de huid. Wetenschappelijk onderzoek naar zeldzame tumoren is lastig. Vaak zijn er namelijk onvoldoende lichaamsmaterialen en/of medische gegevens voor onderzoek beschikbaar.

FORCE-Merkel multicenter biobank

De FORCE-Merkel is een onderdeel van FORCE. In de FORCE-Merkel biobank worden klinische gegevens (denk bijvoorbeeld aan bloeduitslagen of welke behandeling er gegeven is), scans (bijvoorbeeld CT scans of MRI-scans ) en lichaamsmateriaal (bijvoorbeeld bloed) verzameld van mensen met merkelcelcarcinoom. Deze gegevens worden verzameld om toekomstig onderzoek mogelijk te maken.

Merkcelcarcinoom is zeldzaam, het komt niet vaak voor. Wetenschappelijk onderzoek naar zeldzame tumoren is lastig. Vaak zijn er namelijk onvoldoende lichaamsmaterialen en/of medische gegevens voor onderzoek beschikbaar. Daarom werken de Nederlandse ziekenhuizen met specifieke kennis op het gebied van Merkelcelcarcinoom nu samen binnen FORCE om de FORCE-Merkel biobank op te zetten. Een klinische biobank is een verzameling gegevens en lichaamsmaterialen van mensen met een bepaalde ziekte bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek. Met deze biobank willen wij beter onderzoek naar Merkelcelcarcinoom mogelijk maken. Bij een biobank ligt niet vast welk onderzoek er precies met de gegevens en het lichaamsmateriaal gedaan wordt.

Deelnemende patiënten
0

FORCE-Merkel heeft als doel om materiaal (medische gegevens en lichaamsmateriaal, zoals bloed,) te verzamelen en op te slaan, zodat dit beschikbaar gesteld kan worden aan onderzoekers voor toekomstig onderzoek naar merkelcelcarcinoom. Met deze gegevens en bloedsamples kunnen onderzoekers zich richten op:

  • Het ontdekken en valideren van nieuwe tumormarkers voor merkelcelcarcinoom
  • Nieuwe inzichten in het lange-termijn ziektebeloop
  • Verbetering van behandel beslissingen
  • Verbetering van behandelingen en behandeluitkomsten

Wie kunnen er meedoen met de FORCE-Merkel biobank?

  • Mensen die onder behandeling zijn in één van de FORCE-Merkel ziekenhuizen
  • Mensen die 18 jaar of ouder zijn
  • Mensen die geen andere vorm van kanker hebben (of hebben gehad)
  • Mensen die geopereerd gaan worden aan een Merkelcelcarcinoom of die gaan starten met immunotherapie of chemotherapie vanwege een Merkelcelcarcinoom

Hoeveel mensen kunnen er meedoen met de FORCE-Merkel biobank?
In eerste instantie kunnen er in het totaal 120 mensen meedoen. Daarna willen we kijken of we verder kunnen uitbreiden en meer mensen kunnen laten deelnemen aan de biobank.

Welke gegevens worden er verzameld?
Van mensen die toestemming geven voor deelname worden medische gegevens en scans verzameld en opgeslagen. Deze gegevens en scans worden met een code opgeslagen zodat onderzoekers die onderzoek doen met deze gegevens niet weten om welke persoon het gaat.

Welke lichaamsmaterialen worden er verzameld?
Voor de FORCE-Merkel Biobank wordt bloed verzameld. Deze lichaamsmaterialen krijgen een code zodat onderzoekers die de materialen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek niet weten om welke persoon het gaat.

Wie mag onderzoek doen met deze gegevens?
Gegevens en lichaamsmaterialen van de FORCE-Merkel klinische biobank mogen niet zomaar worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Elk verzoek om gecodeerde gegevens en lichaamsmaterialen te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek wordt eerst beoordeeld door de stuurgroep van FORCE-Merkel. De stuurgroep keurt een aanvraag alleen goed als het onderzoek aansluit bij de doelstellingen van de FORCE-Merkel Biobank en als de privacy gewaarborgd kan worden. Klinische gegevens en lichaamsmateriaal komen alleen in gecodeerde vorm beschikbaar voor onderzoek. Er worden nooit méér medische gegevens en lichaamsmaterialen uitgegeven dan echt nodig is voor het betreffende onderzoeksproject.

Vaak moet daarnaast het gebruik van gegevens en lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek ook nog goedgekeurd worden door een onafhankelijke commissie van de deelnemende ziekenhuizen.

Organisatie

FORCE-Merkel Coördinatie

Coördinerend centrum: UMC Groningen

Dr. M. (Hilde) Jalving
Internist-oncoloog, UMCG
Hoofdonderzoeker FORCE-Merkel

Deelnemende centra (op alfabetische volgorde):

Antoni van Leeuwenhoek
Dr. M.E.T. (Margot) Tesselaar
Internist-oncoloog
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-Merkel

Dr. W.J. (Winan) van Houdt
Oncologisch chirurg
Onderzoeker FORCE-Merkel

Erasmus MC
Dr. F.A.L.M. (Ferry) Eskens
Internist-oncoloog
Onderzoeker FORCE-Merkel

Dr. D.J. (Dirk) Grunhagen
Oncologisch chirurg
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-Merkel

 

Maastricht UMC+
Dr. M. (Maureen) Aarts
Internist-oncoloog
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-Merkel

Dr. K.B.M.I. (Kristien) Keymeulen
Oncologisch chirurg
Onderzoeker FORCE-Merkel

UMC Groningen (UMCG)
Dr. M. (Hilde) Jalving,
Internist-oncoloog
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-Merkel

Dr. L.B. (Lucas) Been
Oncologisch chirurg
Onderzoeker FORCE-Merkel

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Twee keer per jaar verschijnt de FORCE nieuwsbrief. Hierin staat welke ontwikkelingen er zijn binnen FORCE, vind je informatie over het totaal aantal aangemelde patiënten, nieuwe onderzoeksplannen en ook de resultaten van onderzoeken zodra deze beschikbaar zijn.