Uitleg

FORCE

In FORCE willen we de opsporing en de behandeling van zeldzame kankers verbeteren. Om dit te doen, verzamelen we informatie (medische gegevens en lichaamsmateriaal) van patiënten met een zeldzame kanker, zodat deze gebruikt kunnen worden om belangrijke vragen te beantwoorden en
daarmee zorg in de toekomst te verbeteren.

Het logo van FORCE is een trein die bestaat uit een locomotief en meerdere wagons. Hier is heel bewust voor gekozen, omdat het laat zien hoe FORCE is vormgegeven.

De locomotief: FORCE wil zo goed mogelijk gebruik maken van medische gegevens die al vastgelegd zijn, bijvoorbeeld in het ziekenhuisdossier of in de Nederlandse Kanker Registratie (NKR). Daarnaast slaan we ook beeldmateriaal op, zoals van een CT-scan of een MRI-scan, om de groei van de kanker
goed te kunnen volgen. Het opzoeken en vastleggen van deze gegevens uit verschillende ziekenhuizen is helaas niet zo makkelijk als het klinkt. Er is veel werk nodig om dit goed te laten verlopen.

Dit is waar we aan werken in de locomotief: we zorgen dat verschillende gegevens en beelden een
centrale plek krijgen die veilig is, maar die ook goed te gebruiken is en te vinden is voor dokters. We
willen ook zorgen dat patiënten zelf hun gegevens kunnen delen.

Alles wat we leren en maken in de locomotief kan gebruikt worden om het delen van gegevens voor
elk type kanker te verbeteren. De locomotief is daarmee de “trekker” van het hele FORCE-project.

FORCE

De wagons: Twintig procent van de mensen met kanker heeft een zeldzame kanker, en er zijn wel meer dan 250 verschillende soorten zeldzame kanker. Deze verschillende soorten kanker worden vaak behandeld door verschillende dokters en specialisten in het ziekenhuis. Omdat het heel moeilijk is om al deze behandelaren in Nederland te spreken, is er voor gekozen om de zeldzame kankers in ‘wagons’ te verdelen. Deze 10 wagons zijn zo ingedeeld dat ze aansluiten bij de ‘groepen’ zeldzame kanker die in Europa, via EURACAN, zijn vastgelegd.

Een wagon staat dus voor een groep zeldzame kankers. In de eerste FORCE-wagon verzamelen we gegevens en materiaal van mensen met een neuro-endocriene kanker. Alles wat we leren tijdens het inrichten van deze wagon, zullen we kunnen hergebruiken voor nieuwe wagons. Daarmee zorgen we dat het FORCE-project haalbaar blijft. Uiteindelijk willen we dat FORCE bestaat uit een krachtige locomotief, die 10 EURACAN wagons met alle zeldzame kankers vervoert.