Data- en biobank FORCE

FORCE-NEN

FORCE-NEN is een onderzoekssamenwerking tussen de Nederlandse NEN expertisecentra. Binnen FORCE-NEN verzamelen wij op een gestructureerde manier klinische gegevens, scans en lichaamsmateriaal van mensen met NEN. We verzamelen deze gegevens om onderzoek te kunnen doen naar NEN en daarmee de herkenning, behandeling en de behandeluitkomsten te verbeteren.

Doelstellingen

Het belangrijkste doel van FORCE-NEN is om onderzoek mogelijk te maken naar de waarde van het gebruik van de nieuwste bloedtesten. Met deze bloedtesten kunnen we het DNA uit de tumor dat in het bloed aanwezig kan zijn, gebruiken voor vroegdiagnostiek, gepersonaliseerde behandeling en opvolging. Daarnaast wil FORCE-NEN onderzoek mogelijk maken dat zich richt op:

  • Het ontdekken en valideren van nieuwe tumormarkers voor NEN
  • Nieuwe inzichten in het lange-termijn ziektebeloop
  • Verbetering van behandel beslissingen
  • Verbetering van behandelingen en behandeluitkomsten
  • Vroege ontdekking van NEN
Binnen FORCE-NEN zijn er twee belangrijke pijlers: 
  1. De FORCE-NEN Klinische Biobank. Een biobank is een verzameling van gegevens en lichaamsmateriaal van mensen met een bepaalde aandoening. De FORCE-NEN biobank verzamelt gegevens en lichaamsmateriaal van mensen met een NEN. In eerste instantie richten wij ons alleen op mensen met een NEN in het maagdarmkanaal of de alvleesklier. 
  2. FORCE-NEN Retrospectief. In de expertisecentra wordt al jaren veel onderzoek gedaan naar NEN. Voor dit onderzoek zijn al veel gegevens en lichaamsmaterialen verzameld. Wij willen deze gegevens binnen FORCE inzichtelijk maken zodat deze gegevens en lichaamsmaterialen ook voor nieuw onderzoek gebruikt kunnen worden.
Deelnemende patiënten
0

FORCE-NEN multicenter biobank

FORCE-NEN (EURACAN domein 4) is een samenwerking tussen de Nederlandse NEN expertisecentra in een multicenter klinische biobank. Met deze samenwerking creëren wij een  grootschalige collectie van data, beeldvorming en lichaamsmateriaal  van donoren met NEN.

Het primaire doel van deze collectie is het vaststellen van de waarde van ultra-gevoelige circulerend celvrij DNA assays bij de vroegdetectie, gepersonaliseerde behandeling en follow-up van NEN.

Secondaire doelen van deze biobank zijn:

  • Het identificeren en valideren van nieuwe biomarkers voor diagnose, prognose en follow-up, therapie stratificatie en evaluatie van behandeling
  • Inzicht bieden in de lange-termijn biologie van NEN
  • Klinische besluitvorming verbeteren
  • Therapie uitkomsten verbeteren
  • Verbeteren van vroeg-detectie van NEN

Het cohort
Wij includeren patiënten met een bewezen NEN diagnose van 18 jaar of ouder die onder behandeling zijn in een van de deelnemende centra. Initieel includeren wij 600 patiënten met een dunne darm of pancreas NET of een maagdarm NEC.

Exclusie criteria zijn:

  • Een erfelijk syndroom
  • Een andere maligniteit (muv non-melanoom huidkanker)
  • Mixed NET/non-NET histologie
  • Niet in staat zijn broad consent te geven.

Opzet
Patiënten tekenen broad consent voor deelname aan de biobank. Van geïncludeerde patiënten wordt klinische data en beeldvorming verzameld voor de biobank, die gecodeerd centraal worden opgeslagen. Patiënten geven tevens toestemming voor het gebruik van restmateriaal. Op dit moment slaan wij (nog) geen vriesmateriaal op voor de biobank.

Van geïncludeerde patiënten wordt op vaste tijdstippen bloed afgenomen voor de biobank, wat in de deelnemende centra wordt opgeslagen. Deze momenten zijn op baseline, op moment van eerste stadiering na baseline en op het moment van progressie van ziekte.

Bij een subgroep van 150 patiënten met hooggradige NENs wordt vaker bloed afgenomen, namelijk op baseline en iedere stadiering daarna tot en met het moment van progressie. Tevens wordt  bloed afgenomen tussen baseline en de eerste stadiering en tussen de eerste en tweede stadiering.

 
Overzicht bloedafnames
Deze biobank biedt de infrastructuur die nodig is om nieuwe biomarkers te vinden en te valideren voor diagnose, prognose en follow-up, therapie-selectie en evaluatie. Dit kan leiden tot verbeterde follow-up en behandel strategieën en tot verbetering van progressie-vrije en overall survival en het verminderen van therapie-gerelateerde morbiditeit. Daarnaast biedt deze goed-geannoteerde klinische biobank de mogelijkheid het inzicht in de lange-termijn biologie van NEN te vergroten, wat de basis is voor verdere ontwikkelingen zoals nieuwe theranostische targets.

Uitgave data en/of lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek
Een onderzoeker die gebruik wil maken van data en materialen van de FORCE-NEN klinische biobank moet geaffilieerd zijn met een van de deelnemende centra. De onderzoeker dient per  e-mail een onderzoeksvoorstel in bij de FORCE-NEN Coördinator, wat beoordeeld zal worden door de stuurgroep. Bij goedkeuring door de stuurgroep is het de verantwoordelijkheid van de onderzoeker de juiste ethische of biobank toestemmingen te verkrijgen voor het uitvoeren van het onderzoek. Als er samenwerking is met derde partijen (niet behorend tot de FORCE-NEN deelnemende centra) draagt de onderzoeker samen met de FORCE-NEN host (UMCG)  zorg voor de juiste contracten. Als aan al deze voorwaarden is voldaan zullen de benodigde data en materialen vrijgegeven worden voor onderzoek.

Op dit moment is het nog niet mogelijk een onderzoeksvoorstel in te dienen.

Organisatie

FORCE-NEN Coördinatie

Coördinerend centrum: UMC Utrecht 

Prof. Dr. G. (Gerlof) D. Valk
Internist-endocrinoloog, UMC Utrecht
Hoofdonderzoeker FORCE-NEN

Prof. Dr. E. (Ed) Schuuring
Moleculair Bioloog in de pathologie, UMC Groningen

Hoofdonderzoeker FORCE-NEN

Dr. C.R.C. (Carla) Pieterman 
Internist-endocrinoloog, UMC Utrecht

Manager FORCE-NEN

Contact:
E-mail: fo*******@um********.nl
Telefoon: +31 88 75 603 90 (maandag t/m donderdag)
 



Deelnemende centra (op alfabetische volgorde):

AmsterdamUMC Locatie VUmc
Dr. A.F. (Anton) Engelsman
Endocrien chirurg 
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-NEN

Antoni van Leeuwenhoek
Dr. M.E.T. (Margot) Tesselaar
Internist-oncoloog
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-NEN
Contact: ne*@nk*.nl

Erasmus MC
Dr. J. (Hans) Hofland
Internist-endocrinoloog
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-NEN

Máxima MC
Dr. M.W. (Wouter) Dercksen
Internist-oncoloog
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-NEN

Maastricht UMC+
Dr. L. (Loes) Latten-Jansen
Internist-oncoloog
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-NEN
Contact: +31(0)43-3877025

UMC Groningen (UMCG)
Dr. A.M.E. (Annemiek) Walenkamp
Internist-oncoloog
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-NEN
FORCE Project Leider

UMC Utrecht (UMCU)
Prof. Dr. G. (Gerlof) D. Valk
Internist-endocrinoloog, UMC Utrecht
Lokale hoofdonderzoeker FORCE-NEN
Hoofdonderzoeker FORCE-NEN

Dr. C.R.C. (Carla) Pieterman, UMC Utrecht
Internist-endocrinoloog
Lokale coördinator

Contact:
E-mail: fo*******@um********.nl
Telefoon: +31 88 75 603 90 (maandag t/m donderdag)

FORCE-NEN catalogus

Zoals uitgelegd op de FORCE infrastructuur pagina, zijn de resultaten van de retrospectieve data van de FORCE-NEN biobank openbaar in onze online FORCE catalogus. Op deze manier is deze data makkelijk toegankelijk voor onder andere onderzoekers met onderzoeksvragen anders dan USccfDNA tests.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Twee keer per jaar verschijnt de FORCE nieuwsbrief. Hierin staat welke ontwikkelingen er zijn binnen FORCE, vind je informatie over het totaal aantal aangemelde patiënten, nieuwe onderzoeksplannen en ook de resultaten van onderzoeken zodra deze beschikbaar zijn.