Data- en biobank FORCE

Infrastructuur

Het FORCE-project is een infrastructuur waar data en samples van zeldzame kankers in verzameld en opgeslagen wordt. Door deze samenwerking wordt de data over zeldzame kankers beter toegankelijk voor clinici en onderzoekers. Het primaire doel is om determinanten te identificeren die het klinische beloop en de prognose bepalen en die gebruikt kunnen worden voor gepersonaliseerde behandeling bij patiënten met een zeldzame kanker.

Het logo van FORCE, een trein, weerspiegelt de structuur van het project. De locomotief bestaat uit de hard- en software waarmee relevante informatie uit de stations, bijv. de deelnemende centra, geput wordt en opgeslagen in de datawarehouse, zonder inbreuk op de privacy van de patiënt. De wagons vertegenwoordigen de specifieke groepen zeldzame kankers, ingedeeld volgens de tien hoofdgroepen van EURACAN. De eerste wagon waarvan de data het eerst in deze infrastructuur zijn opgeslagen zijn de neuro-endocriene neoplasma (NEN). Deze multicenter biobank, genaamd FORCE-NEN, maakt gebruik van de FORCE infrastructuur om zowel retrospectief als prospectief data te verzamelen. Bij het endocriene domein en het domein huid en oog-melanoom is de data- en biobank in opstart.

Het doel is om eenzelfde multicenter biobank op te zetten voor de andere EURACAN-wagons.

Nieuwe tumorgroepen kunnen zich aansluiten bij FORCE om gebruik te maken van de FORCE logistiek om retrospectief en prospectief data te verzamelen ten behoeve van onderzoek. Dit maakt FORCE tot een dynamisch en groeiend platform dat steeds meer zeldzame kankersoorten kan ondersteunen. Het uiteindelijke doel is om alle 10 de hoofdgroepen van zeldzame kankers te vertegenwoordigen in FORCE, met een centraal datasysteem waarin zowel klinische data van patiënten, als samples, als klinische beelden met alle typen zeldzame tumoren herkenbaar en vindbaar zijn. Hiermee kunnen onderzoekers zien wat er beschikbaar is en makkelijk data en/of sampes opvragen voor hun onderzoek.

Welke data wordt verzameld in de FORCE biobank?

Prospectieve data – circulerend tumor DNA

Een belangrijk onderwerp binnen het prospectieve deel van FORCE is om ultrasensitieve celvrij DNA tests (USccfDNA) te onderzoeken en eventueel beschikbaar te maken voor patiënten met een zeldzame vorm van kanker. Doordat de verkregen cfDNA-gegevens worden gecombineerd met klinische data, en beelden kan onderzochte worden of cfDNA geschikt is voor vroege detectie van metastasen of minimale restziekte (MRD)en kan eventueel de behandeling worden aangepast. Door een gepersonaliseerde benadering van deze zeldzame kankers wordt verwacht dat de overleving van patiënten zal verbeteren. Daarnaast biedt de FORCE-data mogelijkheden voor onderzoekers met andere onderzoeksvragen

Om deze reden worden er in de FORCE-NEN centra prospectief bloedsamples verzameld van patiënten met een neuro-endocriene tumor/carcinoom (NET/NEC). U kunt hier meer informatie lezen over dit onderdeel.

Retrospectieve data - FORCE data warehouse

Voor het retrospectieve deel van FORCE worden patiëntgegevens en lichaamsmaterialen uit verschillende ziekenhuizen geaggregeerd weergegeven in de online FORCE catalogus. Op deze manier zijn deze data en lichaamsmaterialen makkelijk toegankelijk en kunnen deze voor nieuw onderzoek gebruikt worden.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Twee keer per jaar verschijnt de FORCE nieuwsbrief. Hierin staat welke ontwikkelingen er zijn binnen FORCE, vind je informatie over het totaal aantal aangemelde patiënten, nieuwe onderzoeksplannen en ook de resultaten van onderzoeken zodra deze beschikbaar zijn.